Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Evanjelický kostol – kostol bez veže

 13.09.2022
Evanjelický kostol – kostol bez veže
Kultúrno-historické pamiatky na historických pohľadniciach Rožňavy
Evanjelický kostol – kostol bez veže
 
Kostol bol postavený v rokoch 1784 – 1786 pod vedením rožňavského staviteľa Jánosa Mayera podľa vtedajších tolerančných predpisov: v priestore mimo námestia, na mieste z ulíc priamo neprístupnom a bez veže. Výstavba kostola sa viaže k návšteve cisára Jozefa II. v Rožňave v roku 1783.

Voľne stojaca budova postavená v klasicistickom štýle je súčasťou tzv. Lutherovho dvora. Má obdĺžnikový pôdorys a tvar sieňového protestantského chrámu s dvomi trojhrannými štítmi s vrcholovým tympanónom. Uprostred štítov sú okrúhle vetracie otvory. V podstrešnom priestore sa nachádza unikátna krovová konštrukcia z dubového dreva spájaná dreveným čapovaním.

Kostol patrí na Slovensku medzi najvýznamnejšie a najkrajšie klasicistické stavby so vzácnymi hnuteľnými pamiatkami. Vchod k nemu vedie z troch miest: cez podchod domu v radovej zástavbe na južnej strane námestia, cez farský dvor a cez dvor bývalého evanjelického gymnázia v tzv. Lutherovom dvore.

Kvôli svojej polohe je evanjelický kostol na pohľadniciach Rožňavy viditeľný v rámci celkových pohľadov na mesto, prípadne v širšom zábere s ostatnými dominantami mesta.
 
 
Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave
 
Zdroj:
Zbierkový fond Baníckeho múzea v Rožňave, fond História I