Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Osudy rodín s ťažkým životným príbehom nám nie sú ľahostajné

 28.12.2021
Ešte v predvianočnom období sa terénni sociálni pracovníci mesta Rožňava rozhodli pomôcť a potešiť viaceré rodiny z nášho mesta, ktoré sa dlhodobo nachádzajú v nezávideniahodnej a ťažkej životnej situácií. V spolupráci s portálom Dakujeme.sk a dobrými ľuďmi, ktorí do tohto portálu prispievajú, sa podarilo vyčarovať úsmev na tvári a zabezpečiť pekné Vianoce piatim, resp. šiestim rodinám.
Osudy rodín s ťažkým životným príbehom nám nie sú ľahostajné

Ešte v predvianočnom období sa terénni sociálni pracovníci mesta Rožňava rozhodli pomôcť a potešiť viaceré rodiny z nášho mesta, ktoré sa dlhodobo nachádzajú v nezávideniahodnej a ťažkej životnej situácií. V spolupráci s portálom Dakujeme.sk a dobrými ľuďmi, ktorí do tohto portálu prispievajú, sa podarilo vyčarovať úsmev na tvári a zabezpečiť pekné Vianoce piatim, resp. šiestim rodinám.
 
Rodina žijúca v okrajovej časti mesta sa dlhodobo nachádza vo veľmi ťažkej sociálnej, životnej, psychickej a materiálnej situácii. Matka bola dlhé roky spolu s jej tromi dcérami vystavovaná obrovskému psychickému tlaku a neustálemu strachu, ktorý dlhodobo a opakovane spôsoboval jej druh. Z príjmu ktorý má, nedokáže zabezpečiť ani základné životné potreby rodiny. S využitím fundraisingu -  metódy, ktorou sa profesionálne získavajú finančné aj nefinančné zdroje, v spolupráci s portálom Dakujeme.sk sa podarilo terénnym sociálnym pracovníkom mesta Rožňava, prostredníctvom programu „Dobrý pocit na oblátku“ zabezpečiť a potešiť rodinu finančným darom vo výške viac ako 700 €. Všetky peniaze boli použité na nákup palivového dreva, ošatenia, obuvi a trvanlivých potravín.  
 
Len dvojročné dieťa býva so svojimi rodičmi v chatrči, ktorú si svojpomocne postavili.
Rodičia poznačení traumou, keď im pred troma rokmi krátko po narodení zomrela ich prvorodená dcérka, ktorá sa narodila presne na Vianoce v r. 2018, avšak o dva dni na to, ešte v nemocnici zomrela. Len veľmi ťažko, najmä matka zvláda túto tragédiu. Rodina trpí nedostatkom, obáva sa najmä zimných mesiacov. Pomohlo by im, ak by mali dostatok plienok pre dcéru, detskú hygienu, hygienické a čistiace prostriedky, ale aj zimné teplé oblečenie a obuv.  Aj táto rodina prostredníctvom darcovského portálu Dakujeme.sk sa už čoskoro bude môcť tešiť z vyzbieraných finančných prostriedkov, ktoré budú použité na nákup toho, čo rodina najviac potrebuje.
 
Žiačka základnej školy vyrastá v spoločnej domácnosti so svojimi dvoma mladšími sestrami, svojou matkou a jej druhom. Navštevuje 1. stupeň základnej školy. V škole dosahuje dobré výsledky, mohla by byť však aj lepšia, ak by mala vytvorené všetky podmienky, a to najmä v súvislosti s lepším prístupom k finančným zdrojom a lepšie rodinné zázemie. Sociálna situácia v rodine je veľmi nepriaznivá, deti často trpia hladom a nedostatkom materiálnych potrieb. Všetku starostlivosť o deti zabezpečuje matka. Školopovinné dieťa nemá ani základné školské potreby, pomôcky na vyučovanie, tepláky a obuv na telesnú výchovu. Na Vianoce, keď nasnežilo, sa už malá školáčka mohla hrať vonku v novom zimnom oblečení a v teplej obuvi. Okrem toho dostala aj školské potreby a pomôcky. Darcovia boli štedrí, nezabudli ani na jej mladšiu sestru, ktorá má už toho času takisto teplé oblečenia na zimné obdobie.
 
Stredoškoláčka žila v spoločnej domácnosti so svojim starším bratom a starou matkou, ktorá bola zároveň poručníčkou detí, keďže obaja rodičia im zomreli. Od tej doby sa o obidve deti starala ich ťažko chorá stará matka. Tá však v septembri tohto roka tiež zomrela. Deti zostali samé, odkázané iba na seba. Len vďaka dobrým susedkám, dvom sestrám, sa podarilo predísť tomu, aby boli umiestnené do centra pre rodinu a deti. Jedna zo sestier sa podujala, že sa o nich  postará, a tak je toho času študentka zverená do jej osobnej starostlivosti a zároveň sa stala aj jej poručníčkou. Darcovský portál Dakujeme.sk sa postaral o to, aby si aj toto dievča pod stromčekom našlo to, čo ju poteší. Úsmev na tvári a obrovskú radosť jej prinieslo nové športové oblečenie -  mikina a tepláky.
 
Mimoriadne zlá životná situácia a nestabilné rodinné pomery  sa podpísali aj na osude troch detí – súrodencov, ktoré sú už tri roky odlúčené od rodičov a vyrastajú v centre pre rodiny a deti. Toto sú po dlhej dobe prvé Vianoce, kedy ich budú môcť všetci spoločne tráviť doma. Situácia rodiny  sa za ostatné obdobie výrazne zlepšila a najmä bytové pomery sa zmenili k lepšiemu natoľko, že sa deti už v krátkom čase budú môcť natrvalo vrátiť k svojim rodičom. Tí, práve kvôli nedostatku finančných prostriedkov nedokázali zabezpečiť deťom vianočné darčeky, a tak sa terénni pracovníci mesta Rožňava v spolupráci s darcovským portálom Dakujeme.sk postarali o to, aby športovo nadaný chlapec dostal práve to, čo ho poteší azda najviac – futbalovú loptu a kopačky. Aj jeho mladší sa tešil z darčekov, najviac zo spoločenskej hry – stolný futbal, ktorý si zahrá s ostatnými súrodencami.  Najstaršia spomedzi súrodencov, si pod stromčekom našla sadu hrncov. Výber tohto darčeka nebol náhodný. Keďže z nej už čoskoro bude kuchárka a varenie ju baví, darček bude isto osožný a využitý účelne v prospech celej rodiny.
 
Už v minulom roku prostredníctvom portálu Dakujeme.sk zamestnanci lučeneckej pobočky VÚB, a. s. pomohli sociálne odkázanej rodine z Rožňavy, a to nielen raz, vo vianočnom období, ale aj počas Veľkonočných sviatkov. Osudy rodiny so štyrmi deťmi im neboli ľahostajné ani v tomto roku. Z vlastnej iniciatívy zorganizovali zamestnaneckú zbierku a  finančnú čiastku 200 € venovali deťom na vianočné darčeky.
 
 
 
PhDr. Marek Koltáš, PhD, sociálny pracovník
terénny sociálny pracovník mesta
 
 


© Mesto Rožňava, 28. 12.  2021 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta