Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Deň ukrajinsko-slovenských priateľstiev v meste Rožňava

 12.07.2023
Deň ukrajinsko-slovenských priateľstiev v meste Rožňava
logo karpatska nadacia logo unicef logo mesta
Mesto Rožňava sa zapojilo do grantového programu Spolu pre deti, ktorý vytvorila Karpatská nadácia a UNICEF, aby pomohli zabezpečiť spravodlivý a inkluzívny prístup k starostlivosti a vzdelávaniu najmä deťom, ktoré utiekli pred vojnou z Ukrajiny.

Jednou z  aktivít projektu Na deťoch z Ukrajiny nám záleží, ktorý sa realizuje od apríla do októbra tohto roka, bolo aj komunitné podujatie zamerané na posilnenie sociálnej kohézie, participáciu a posilnenie všetkých ukrajinských odídencov s prepájaním slovensko-ukrajinských vzťahov a priateľstiev.

V sobotu, 8. júla 2023, sa krátko po desiatej predpoludním začal štátnou hymnou Ukrajiny v interpretácii ukrajinskej žiačky Aliny Bondarenko   „Deň ukrajinsko-slovenských priateľstiev“, ktorý sa konal v priestoroch Kultúrno-kreatívneho centra Kláštor v Rožňave. Mesto Rožňava, ako hlavný organizátor podujatia, pripravilo nielen pre všetkých ukrajinských odídencov žijúcich v meste Rožňave, ale aj pre slovenských žiakov, ktorí sú priamo zúčastnení v ďalších projektových aktivitách (Buddy program),  deň plný radosti, úsmevu, zábavy, súdržnosti, spolupatričnosti a vzájomnej tolerancie. Všetci účastníci tohto podujatia boli po príchode dekorovaní náramkom a odznakom symbolizujúcim Ukrajinu. Za samosprávu mesta Rožňava pozvanie prijal poslanec mestského zastupiteľstva pán Matúš Bischof a z Karpatskej nadácie sa zúčastnila manažérka grantových programov pani Nora Čéplőová. Prítomní boli aj viacerí partneri projektu, za všetkých spomeňme Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave, či Centrum poradenstva a prevencie Rožňava.

S takmer hodinovým umeleckým pásmom národných ukrajinských piesní sa predstavil Ukrajinský národný amatérsky zbor Karpaty z Košíc, ktorý už 38 rokov pôsobí pri Regionálnej rade Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky v Košiciach. Vďačné publikum výkon zboru ocenilo veľkým potleskom. Celým átriom Kláštora zneli nielen ukrajinské, ale aj slovenské a maďarské známe skladby.  Učiteľka Základnej umeleckej školy v Rožňave Antonina Lendel – Siarkevič bezpochyby publikum zaujala klavírnou skladbou Tarasa Pertrinenka  - Ukrajina.

Súčasťou podujatia bol aj malý gastrofestival národných ukrajinských jedál. Prípravu a podávanie ukrajinských špecialít pre tento ukrajinsko-slovenský deň priateľstva, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti Dňa Ústavy Ukrajiny zabezpečovala tunajšia reštaurácia Á-čko.

Deti, ktoré v mesiacoch máj a jún navštevovali interaktívny jazykový kurz slovenského jazyka si prevzali tablety a všetky ukrajinské a slovenské deti, ktorú sú zaradené v programe Buddy si budú môcť dosýta užiť leto na rožňavskom kúpalisku, pretože im boli venované mesačné permanentky.
 
PhDr. Marek Koltáš, PhD., MBA
koordinátor projektu
 
Projekt Na deťoch z Ukrajiny nám záleží je podporený grantovým programom Spolu pre deti  od Karpatskej nadácie a UNICEF.
 
 

© Mesto Rožňava, 12. 7.  2023 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta