Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

22. marec - Svetový deň vody

 18.03.2024
22. marec -  Svetový deň vody

plagat

V roku 1992 bol Valným zhromaždením Organizácie spojených národov na konferencii o životnom prostredí v Rio de Janeiro vyhlásený 22. marec za Svetový deň vody (World Water Day). Tento deň je sviatkom vody, ktorá je neodmysliteľnou zložkou podmieňujúcou život na našej planéte a je nenahraditeľnou pre zdravie človeka, zachovanie ekosystému i pre ekonomický a sociálny rozvoj spoločnosti.

Každý rok so sebou prináša inú ústrednú tému Svetového dňa vody a tou tohtoročnou je na základe rozhodnutia Organizácie spojených národov „Water for Peace" alebo „Voda pre mier". Ochrana vody by mala byť neoddeliteľnou súčasťou všetkých svetových stretnutí, ktorých cieľom je premeniť svet na lepší, bezpečnejší a spravodlivejší.

Pri príležitosti Svetového dňa vody 2024 budú v dňoch 18. až 22. marca 2024 odborní zamestnanci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave v čase od 8:00 do 14:00 hod. pre záujemcov z radov občanov uskutočňovať tieto aktivity:

  • osobne alebo telefonicky na telefónnych číslach: 0905 507 642 a 058/7323257, 58 , klapka 116 budú poskytované konzultácie a odborné poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, ochrany vodných zdrojov či ďalších problémov týkajúcich sa pitnej vody a jej významu pre zdravie človeka;
  • bezplatne bude vykonávané orientačné vyšetrenie vzoriek vody z domových studní (testovacími prúžkami) na obsah dusičnanov a dusitanov.

Ako odobrať vzorku vody?
Vzorku vody odporúčame odobrať do čistej polyetylénovej (PET) fľaše s objemom max. 0,3 litra. Pred naplnením fľaše vzorkou vody je potrebné dostatočne odpustiť vodovodný kohútik (cca 2 - 3 minúty, prípadne i dlhšie v prípade, že voda nebola dlhšiu dobu používaná), následne je potrebné prepláchnuť fľašu odoberanou vodou, fľašu naplniť vzorkou vody a uzavrieť uzáverom. Vzorku je potrebné doručiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave čo najskôr po odbere.

Máte záujem vyjadriť svoj názor na kvalitu pitnej vody z verejných vodovodov a individuálnych vodných zdrojov ?

Dávame Vám do pozornosti online dotazník „Mám rád vodu", ktorý v súvislosti so Svetovým dňom vody pripravil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Dotazníkje dostupný na webovej stránke: uvzsr.sk


© Mesto Rožňava, 18. 3.  2024 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta