Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Výstava Gemer - Spiš

 05.04.2024
Výstava Gemer - Spiš

plagat

V polovici apríla Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, otvára výstavu pod názvom Gemer – Spiš. Ide o výstavu fotografií Szilárda Schermanna, ktorá zobrazuje miesta dvoch susediacich regiónov Slovenska v prvej polovici 20. storočia.
 
Szilárd Schermann pochádzal zo Spišskej  Novej Vsi a stal sa agrobotanikom na Maďarskom kráľovskom ústave pre výskum semien v Budapešti. Popri plnení každodenných úloh dokázal publikovať aj pomerne veľké množstvo vedeckých štúdií, a to nielen o hospodársky významných druhoch rastlín, ale aj o divo rastúcich a tiež o voľne žijúcom vtáctve. Okrem vedy bol zároveň kľúčovou osobnosťou vtedajších maďarských alpinistov. Bol tajomníkom a neskôr podpredsedom Uhorského karpatského spolku a v rokoch 1939–1941 aj podpredsedom Maďarského turistického zväzu. Bol jedným z mála, ktorý dôkladne poznal celú Karpatskú kotlinu. ,,Predmetom výstavy sú fotografie zobrazujúce prírodu regiónu Gemera a Spiša, ale v budúcnosti plánujeme pokračovanie výstavy s ďalšími témami jeho fotografií ako urbánna krajina a človek. Jeho fotografie majú nielen významnú dokumentačnú hodnotu, ale aj výrazný umelecký rozmer, ktorý určite ocenia návštevníci galérie,“ prezradila spoluautorka výstavy PhDr. Ing. Jaroslava Neubauerová, PhD.
 
Banícke múzeum v Rožňave pri príprave výstavy úzko spolupracovalo s partnerskou organizáciou Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi, kde sa vystáva následne presunie. Vernisáž výstavy sa uskutoční 11. apríla 2024 o 16:00 hod. v priestoroch Galérie BM (Nám. Baníkov 25, Rožňava). Záujemcovia si budú môcť výstavu pozrieť až do 4. júna 2024.
 
Všetci ste srdečne vítaní!

 

 


© Mesto Rožňava, 5. 4. 2024  Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta