Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Medzinárodný deň žien

 14.03.2024
Medzinárodný  deň  žien
Medzinárodný  deň  žien
8. marec je sviatkom, ktorý má dlhú tradíciu a hlboký spoločenský dosah.
 
Je to sviatok najdrahších bytostí,  na ktorý by sme nikdy nemali zabúdať.
 
obrazok srdceŽena. Aké jednoduché slovíčko a predsa znamená tak veľa. Vytvára domov celej rodine, už len tým, akým láskavým spôsobom vyslovuje mená svojich milovaných. Zodpovedne preberá na svoje ramená starosti celej rodiny i blízkych priateľov.

Žena bola po stáročia symbolom života, no zároveň predstavovala vzor neprekonateľnej a nenapodobiteľnej obetavosti. Hoci mnoho žien pôsobí navonok krehko, bezbranne, v skutočnosti sa v nich skrýva neuveriteľné odhodlanie, nevyčerpateľná energia a bezhraničná láska.

Pri príležitosti sviatku MDŽ dňa 12. 3. 2024 pozdravil primátor mesta Michal Domik, a predseda miestnej organizácie jednoty dôchodcov Ing. František Kardos rožňavské ženy - dôchodkyne, ktorým v príhovore vyjadrili nesmiernu vďaku a úctu za ich obetavosť, starostlivosť a láskavosť.  Okrem krásnych slov venované všetkým ženám ich obdarovali aj kvietkom, ktorý im bude túto peknú chvíľu pripomínať.

Na záver prítomným oslávenkyniam zaželali v mene svojom ako i v mene všetkých mužov predovšetkým veľa lásky, pevné zdravie a veľa slnečných dní v kruhu svojich najbližších.

O príjemný kultúrny zážitok sa postaral Folklórny súbor Borostyan pod vedením Mgr. Valérii Icso.
 
Medzinárodný deň žien (MDŽ) pripadá každoročne na 8. marec. Je to medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie povinného desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Dátum 8. marec sa ustálil až po 1. svetovej vojne, najmä pod vplyvom veľkej demonštrácie v Petrohrade v roku 1917 tesne pred Februárovou revolúciou, ktorá sa konala poslednú nedeľu vo februári podľa juliánskeho kalendára, čo sa rovná 8. marcu kalendára gregoriánskeho. Pred 1. svetovou vojnou vytýčili ženy predovšetkým požiadavky: volebné právo, osemhodinový pracovný čas a zlepšenie špeciálneho zákonodarstva.

Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas 2. svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený
 
 
 

© Mesto Rožňava, 14. 3. 2024, Erika Švedová, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava