Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Imaginácie POZÝVAJÚ NA KÚZELNÝ MAJÁLES!

 15.05.2023
Imaginácie POZÝVAJÚ NA KÚZELNÝ MAJÁLES!
plagat
Staromestské Divadlo Petra Raševa, 02.05.2023
 
Imaginácie POZÝVAJÚ NA KÚZELNÝ MAJÁLES!

 

Projekt je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita a podporený ďalšími partnermi. ( Mesto Košice, MČ Košice- Staré mesto ...)
Košice sa počas dvoch májových dní premenia na rozprávkové mesto. 26. a 27.5. sa stanú dejiskom veľkolepej divadelnej show s názvom Imaginácie  - kúzelný majáles. Čarovným príbehom rozohrajú Mestský park aj Hlavnú ulicu. V oba večery sa diváci akoby šibnutím zázračnej paličky prenesú späť v čase a ocitnú sa v prvej polovici 20teho storočia. V dobe, keď sa zovšadiaľ ozývali tóny swingu a po košickom korze sa prechádzali elegantné páry.
 
Imaginácie boli stavané ako umelecká produkcia pod holým nebom, ktorá kooperuje s konkrétnym prostredím (site-specific projekt) a združuje desiatky účinkujúcich. Rok 2023 znamená návrat k pôvodnému veľkolepému predstaveniu. Diváci si tak opäť budú môcť pozrieť rozprávkový príbeh, ktorý sa odohráva na viacerých scénach. „Keďže je to presne 10 rokov, odkedy sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry a Imaginácie boli jeden z kľúčových projektov, chceli by sme si to tak trochu pripomenúť,“ vysvetľuje organizátorka podujatia Ľuba Blaškovičová. „Imaginácie sú jedným z mála naozaj veľkých projektov, ktorý svojím spôsobom prežil celú dekádu a stále má divákom čo ponúknuť. Prináša nové, aktuálne témy a predstavuje nových umelcov.“
 
Pozvánky v podobe hudobných, žoglérskych a tanečných „chuťoviek“ si budú môcť pozrieť diváci aj  V Trebišove / 11.5./, Michalovciach /12.5./ , SNV / 18.5./ a Rožňave  / 19.5./ vždy po 17,00 .  
Veríme, že dostanú hlad po veľkej Košickej show.
 
Prvky nového cirkusu už tradične ponúkajú kombináciu adrenalínu a dokonalého umeleckého znázornenia. Imaginácie vťahujú divákov do sveta fantázie, snov a kúziel pomocou vzdušnej akrobacie, tanca, spevu, hudby, ohňovej show, nadrozmerných bábok, chodúliarov, žonglérov a nových vizuálnych techník. „Vyše 100 účinkujúcich čaká neľahká úloha, pretože hoci každý príde s tým svojim „kúskom“ do skladačky, spoločne musia za pár dní naskúšať celé predstavenie tak, aby dokopy vytvorilo príbeh,“ vysvetľuje Ľuba Blaškovičová. Dodáva, že podobné produkcie sa len veľmi málo objavujú v európskom prostredí, pretože ich organizácia je nesmierne náročná. „V podstate toľko profesionálnych umelcov pohromade, ľudia bežne nemajú šancu vidieť, azda len vo svetových produkciách, ako je napr. Cirque de Soleil.“
 
Autori zvolili, ako obyčajne, tému z veľkej časti rozprávkovú, no ich ambíciou je aj apelovať na súčasné dianie vo svete. „Je to preto, že sa nás citlivo dotýkajú veci, ktoré sa okolo nás odohrávajú a my ako umelci vlastne máme povinnosť na ne reagovať,“ vysvetľuje Blaškovičová, ako dramaturgička projektu.
 
Divadelná a vizuálna show sa začne 26. aj 27. 5. po 19.00 na Hlavnej ulici pri Immaculate dobovým Majálesom. Organizátori tento raz vytvorili možnosť pre Košičanov, divákov a fanúšikov Imaginácii, aby sa aj oni na chvíľu stali ich súčasťou. Dúfajú, že téma „starých, historických Košíc,“ bude obyvateľom natoľko blízka, že sa radi vrátia do slávnej košickej histórie. Prechádzka po košickom korze, v elegantných šatách,  potom káva alebo popoludňajší čaj v niektorej z košických kaviarní, predstavovali typickú mestskú atmosféru. „Úvodná scéna sa bude odohrávať na Hlavnej ulici, kde chceme pristaviť aj historickú električku a radi privítame všetkých, ktorí sa radi „hrajú,“ v dobovom oblečení. Tak by sa nám prvá scéna mohla podariť naozaj vo veľkom štýle. Mestským majálesom sa príbeh iba začína, pretože spolu budeme čakať výnimočných hostí až z Nového sveta. Viac ale nemôžem prezradiť,“ hovorí s tajomným úsmevom autorka scenára Kristína Raševová. Druhá časť predstavenia sa odohrá v Mestskom parku po zotmení, kde sa budú diváci spolu s účinkujúcimi presúvať po jednotlivých častiach parku. Dokopy ich čaká 7 hracích plôch a veľkých obrazov.
 
Na Imagináciách sa predstavia už známi a obľúbení artisti z českého umeleckého zoskupenia V.O.S.A., súbor David Fekete z Maďarska, Ariadna alebo talianske duo so svojím originálnym vystúpením. „Sme veľmi radi, že do nášho tvorivého teamu pribudol ďalší svetový artista Martin Sák, ktorý už roky účinkuje v známych produkciách pod hlavičkou Cirque de Soleil a je to zároveň skúsený choreograf. Naši východniari , laureáti tanečných a športových súťaží:  UNO Star, Mažoretky MK Diaz, Akro gymnastika.. sa v projekte predstavia po prvýkrát. Žonglérske duo Mavakanza, ktoré malo minulý rok na Imagináciách premiéru, bude divákov sprevádzať celým príbehom.
 
Imaginácie už tradične vytvárajú priestor pre všetkých, ktorí nezabudli snívať. Pre tých, ktorí veria v šťastné konce a ktorí si chcú aspoň na chvíľu oddýchnuť od bežných problémov a starostí, s ktorými sa denne stretávame. Takže poďte (sa) hrať spolu s nami ????
 
Doplnok
Staromestské divadlo Petra Raševa oslávi na budúci rok 25. výročie. Projekt Imaginácie vznikol ako pokračovanie 10tich ročníkov Festivalu nezávislých divadiel, ktoré začalo Staromestské divadlo organizovať ešte v roku 1998 . Po smrti zakladateľa sa premenovalo na Staromestské divadlo Petra Raševa.
 
Kontakt :
Ľuba Blaškovičová  0905508198
lubapeto@gmail.com
F  - Imaginácie
www.staromestske-divadlo.sk
 
 

© Mesto Rožňava, 15. 4. 2023, Erika Švedová Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava