Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Galéria BM opäť prichádza s výstavou regionálnej autorky

 15.04.2024
Galéria BM opäť prichádza s výstavou regionálnej autorky

plagat výstava

V apríli tohto roku Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, otvára výstavu regionálnej autorky Marty Vajdovej pod názvom Svetlá mojej duše.

Prostredníctvom svojej umeleckej tvorby Marta Vajdová romantickým spôsobom odhaľuje vlastné vnímanie sveta. Dokonalé realistické výjavy vyobrazujú prírodu a človeka v nej. Výtvarné umenie nikdy neštudovala, napriek tomu, že už v detstve inklinovala ku kresbe a maľbe, v ktorej vynikala. Považuje sa za samouka. Jej záľubu však postupom času začala objavovať aj verejnosť, ktorá si všimla výnimočnosť jej tvorby. Vajdová uprednostňuje starú maliarsku techniku. Primárne odmieta akryl, pretože ho považuje za príliš moderný. Je trpezlivá, a čaká, kým olejové farby zaschnú. Vo svojej tvorbe tak kladie dôraz na techniku spracovania. ,,Pomerne v neskoršom veku som sa vrátila k umeleckej tvorbe. Na umenie nikdy nie je neskoro. Ja som na tento moment čakala tridsaťpäť rokov.

Začínala som tak, že som si našla staré fotografie, a prekresľovala som si ich. Neskôr som dospela rovnako k názoru, že techniku je potrebné sa učiť, a tak som začala hľadať teoretické príručky, na ktorých som mohla postaviť základ svojej tvorby,“ zhodnotila svoju umeleckú cestu sama autorka. Vajdová môže byť tak inšpiráciou pre všetkých nadšencov a samoukov umeleckej tvorby skrze svoju trpezlivosť, realistickosť a upriamenie pozornosti na bežné výjavy života.

Vernisáž autorskej výstavy Svetlá mojej duše sa uskutoční 18. apríla o 16.00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave (Námestie baníkov 25). Výstavu si záujemcovia budú môcť pozrieť až do konca júla 2024.

Všetci ste srdečne vítaní!
 
 
 

© Mesto Rožňava, 15. 4. 2024  Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta