Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Esencia svetla

 01.06.2023
Esencia svetla

plagat

 

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
048 01 Rožňava, Lipová 3

kultúrna organizácia  Košického samosprávneho kraja

 

Esencia svetla
Zmysel pre mnohotvárnosť a pozornosť k detailu
 
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť v  piatok 9.6.2023 o 17:00 hod. na vernisáž výstavy poľského fotografa Rafała Marchuta pod názvom Esencia svetla.
 
Rafał  Marchut sa narodil v poľskom mestečku Nisko. Fotograf, piktorialista, počítačový grafik, organizátor fotografických súťaží pre ľudí s duševnými problémami sa prezentuje aj za hranicami svojej krajiny. O fotografovanie sa začal zaujímať už na základnej škole. Od analógovej fotografie prešiel k digitálnej a v roku 2018 sa opäť vrátil k jej koreňom a ponoril sa do tajov historických techník.

Vo svojej tvorbe venuje osobitnú pozornosť rôznym aspektom miest, kam cestuje, pričom ich spracováva pomocou individuálneho štýlu a subjektívnej analýzy. Jeho fotografie tak evokujú jedinečnú interpretáciu priestoru a času, formovanú vlastnými skúsenosťami a osobitosťami konkrétneho miesta. V roku 2021 bol ocenený cenou „Działacza Kultúry“ (Propagátor Kultúry) starostom obce Nisko (Burmistrz Gminy aj Miasta Nisko) v Poľsku.

„Alternatívne techniky dávajú väčšinu tvorivej kontroly do rúk fotografa a nútia ho robiť nezávislé a intuitívne rozhodnutia. Práve tento prvok neistoty, rozmarnosť a nepredvídateľnosť procesu je hlavnou devízou, vďaka ktorej expresivita ručnej tlače umožňuje vyjadriť umelecký zámer a sugestívne umocniť alebo utlmiť vizuálnu výpoveď,“ povedal autor výstavy Rafał  Marchut. Svoju tvorbu úspešne prezentuje doma i v zahraničí. Na svojom konte má výstavy ako Alchýmia štafety, Kríž pod jabloňou, Kaleidoskop spomienok. Esencia svetla je akousi paletou nadčasových a zároveň intímnych emócií vpísaných do túžby po útočisku pred znepokojujúcou realitou.
 
Prijmite pozvanie na výstavu poľského fotografa Rafała  Marchuta do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č.3, ktorá sa začína v piatok 9.júna 2023 o 17:00 hod. Výstava potrvá do 27.7.2023. Vstup je voľný.
 
 
 
Tatiana Bachňáková
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
Kontakt : www.kniznica-rv.sk
E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk
Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava
Tel. : 058/ 788 09 17
 
 

© Mesto Rožňava, 1. 6.  2023 Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta