Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Deň vojnových veteránov

 14.11.2022
Dňa 11. 11. 2022 sa stretlo vedenie mesta so zástupcami Oblastného výboru SZPB, profesionálnymi vojakmi z vojenských útvarov v Rožňave a inštitúcií, pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov. Pietny akt sa uskutočnil pri pamätníku padlých vojakov v 1. a 2. svetovej vojny na mestskom cintoríne. Tento pamätný deň si pripomínajú hlavne v krajinách, ktoré zažili dva najväčšie svetové vojnové konflikty a je spojený s ukončením prvej svetovej vojny.
Deň vojnových veteránov

Deň vojnových veteránov
Červené maky


Dňa 11. 11. 2022 sa stretlo vedenie mesta so zástupcami Oblastného výboru SZPB, profesionálnymi vojakmi z vojenských útvarov v Rožňave a  inštitúcií, pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov. Pietny akt sa uskutočnil pri pamätníku padlých vojakov v 1. a 2. svetovej vojny na mestskom cintoríne. Tento pamätný deň si pripomínajú hlavne v krajinách, ktoré zažili dva najväčšie svetové vojnové konflikty a  je spojený s ukončením prvej svetovej vojny.

Presne 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte začalo platiť prímerie, ktoré v skorých ranných hodinách podpísala nemecká generalita s predstaviteľmi víťazných mocností. Skončil sa tým 4 – ročný ozbrojený konflikt, ktorý si vyžiadal na frontoch i v zázemí okolo 7 miliónov ľudských životov. Ľudstvo nedokázalo nájsť účinné prostriedky, aby zabránilo rozhoreniu ničivého požiaru 1. a 2. svetovej vojny a ukazuje sa, že svet aj v súčasnosti balansuje nad možnosťou vyvolania globálneho vojnového konfliktu. Denne sa presviedčame o tom, že vo svete umierajú vojaci, dokonca priamo u našich susedov, a kopú sa nové vojenské hroby.

Deň vojnových veteránov je aj možnosťou, kedy treba hovoriť o tom, akú hodnotu má sloboda a mier a že tie nie sú samozrejmosťou. Prejavy úcty k obetiam prvej svetovej vojny si aj na Slovensku pripomíname na mnohých podujatiach a aktivitách, kde môžeme vidieť ľudí označených symbolom červeného maku. Táto tradícia si našla svoje dôstojné miesto  aj v Rožňave.

 
Patrí im naša úcta a veľká vďaka.
ČESŤ  ICH  PAMIATKE !

brazok makSymbolom Dňa veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Symbol má pôvod v básni „In Flanders fields“ (doslova „V poliach Flámska“), ktorú v roku 1915 napísal kanadský chirurg John McCrae, ktorý slúžil na západnom fronte, neďaleko belgického mesta Ypres. Vlčí mak ako symbol pre padlých vojakov 1. svetovej vojny prvý raz použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roku 1921 zvolil bývalý veliteľ britských expedičných síl poľný maršal sir Douglas Haig ako predseda Nadácie veteránov vlčí mak za symbol pre zbierku na pomoc vojnovým veteránom a invalidom.

 

 


© Mesto Rožňava, 14. 11. 2022, Erika Švedova Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava