Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Deň víťazstva nad fašizmom

 10.05.2023
Deň víťazstva nad fašizmom
Deň víťazstva nad fašizmom
Koniec II. svetovej vojny
 
V  májových dňoch pred sedemdesiatimi ôsmimi  rokmi zaplnili ulice svetových metropol davy nadšených ľudí. Oslavovali nielen koniec nekonečného vojnového utrpenia, ale predovšetkým veľké historické víťazstvo – víťazstvo nad fašizmom. Druhá svetová vojna bola najkrvavejším a najbrutálnejším konfliktom v novodobých dejinách, kde celkové straty predstavovali vyše 72 miliónov ľudských životov. Tento deň je pamiatkou na tých, vďaka ktorým jednotlivci, národy i celé krajiny mohli žiť v slobode.

Dnes len pamätníky pripomínajú, kde spia svoj večný sen známi i neznámi hrdinovia, ktorí bojovali proti fašizmu a nacizmu. V utorok 9. 5. 2023 si pri pamätníku v parku na Hviezdoslavovej ulici vedenie mesta s prítomnými účastníkmi pietneho aktu kladenia vencov, pripomenulo 78. výročie ukončenia 2. svetovej vojny v Európe, ktorý slávime ako Deň víťazstva nad fašizmom. V príhovore okrem iného primátor mesta Michal Domik zdôraznil: „Je  našou povinnosťou pamätať na tieto udalosti a odovzdávať ich odkaz ďalej. Je to veľký záväzok hlavne pre nás, ktorí sme neboli tvárou v tvár konfrontovaní s drámami a následkami vojny. Spomíname si dnes na minulosť, ale spomíname na ňu vo veľmi konkrétnom aktuálnom kontexte vojenského konfliktu, ktorý prebieha v susednej Ukrajine. Táto skutočnosť nám musí stále pripomínať, že mier nie je samozrejmosťou“.

S úctou a vďakou spomíname na hrdinských bojovníkov, vojakov, partizánov ale aj obyčajných ľudí, ktorí položili životy za našu slobodu, aby sme my mohli pokojne žiť.
Ďakujeme, nikdy na Vás nezabudneme!

Deň víťazstva nad fašizmom je sviatok oslavovaný na pamiatku bezpodmienečnej kapitulácie nacistického Nemecka, ktorá nadobudla účinnosť 8. mája 1945, čím sa skončila druhá svetová vojna v Európe. Vojna v Pacifiku pokračovala do 2. septembra 1945.

Podľa kapitulačného aktu uzavretého 7. mája v Remeši  malo Nemecko zastaviť všetky bojové operácie  8. mája 1945 o  23:01  stredoeurópskeho času, čo v časovom pásme východoeurópskeho času vzhľadom na hodinový rozdiel nastalo až 9. mája. Navyše, vzhľadom na skutočnosť, že pri podpise aktu neboli v Remeši prítomní zástupcovia Sovietskeho zväzu, na žiadosť sovietskej strany bol kapitulačný akt podpísaný aj na predmestí Berlína v noci z 8. na 9. mája.

 

 


© Mesto Rožňava, 10. 5. 2023, Erika Švedová Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava