Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

CINEAMA 2023

 08.06.2023
CINEAMA 2023

plagat

plagat
CINEAMA 2023
Sviatok amatérskeho filmu Košického kraja

Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje v piatok 16. júna 2023 v Rožňave krajskú súťaž a prehliadku amatérskej filmovej tvorby Cineama 2023.
 
Uskutoční sa v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8) a ponúkne 36 filmov rôznych žánrov z Košíc, Spiša a Gemera.

Súťaž každoročne vyhlasuje Národné osvetové centrum, Gemerské osvetové stredisko organizuje krajské kolo celoštátnej postupovej súťaže Cineama už 27. krát. Táto prehliadka amatérskej filmovej tvorby vyhľadáva talentovaných tvorcov, rozvíja ich kreativitu, a tiež dáva možnosť konfrontácie autorom vďaka odbornému semináru, ktorý je jej súčasťou. Porota súťaže zložená z filmových profesionálov rozhodne o udelení ocenení a postupe na celoslovenské kolo. Víťazi v jednotlivých kategóriách už tradične získajú sošku Goskara - gemerský variant prestížnej filmovej ceny Oscar.

„Súťažou vytvárame možnosť na prezentáciu talentu najmä mladým ľuďom v rôznych filmárskych žánroch a konfrontáciu v rámci vekových skupín. Hodnotenie odborníkov a príležitosť na konzultácie s nimi dáva predpoklady na rozvoj a napredovanie nezávislej filmovej tvorby v Košickom kraji,“ uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

„Sprievodnými aktivitami vytvoríme v podstate týždňový festival amatérskeho filmu. Školám ponúkame projekciu najúspešnejších filmov z minulého ročníka pod názvom Ozveny Cineama 2022. Nadšenie amatérskych filmárov z minulosti zanechalo prostredníctvom ich tvorby v dokumentoch, reportážach a hraných filmoch významné svedectvo minulej doby. Srdečne pozývame v predvečer konania súťaže 15. 6. 2023 od 18.00 na projekciu týchto filmov pod názvom Osmičkári,“ pozýva Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže a partnerom pri sprievodných aktivitách je Národné osvetové centrum.

Aktuálne informácie zo života Gemerského osvetového strediska sledujte na našej stránke www.gos.sk a na našich sieťach, ktoré nájdete jednoducho ako @gos.roznava.

Tešíme sa na vás!

 

 


© Mesto Rožňava, 8. 6.  2023  Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta