Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

79. výročie oslobodenie mesta Rožňava

 29.01.2024
79. výročie oslobodenie mesta Rožňava
Pri príležitosti oslobodenia mesta Rožňava spod fašistickej nadvlády sa na Námestí baníkov uskutočnil v utorok 23. 1. 2024 pietny akt kladenia vencov. Spolu s predstaviteľmi samosprávy sa ho zúčastnili zástupcovia vojenských útvarov v Rožňave, Základnej organizácie partizána Tótha SZBP v Rožňave, organizácií, ako aj občania mesta a mládež rožňavských škôl.
 
23. január 1945 je pre nás veľmi významný, pretože zmenil vývoj dejín v našom meste.  V príhovore primátor mesta Michal Domik uviedol, že cieľom spomienky na oslobodenie nášho mesta je vyjadriť úctu a vďaku odvážnym bojovníkom rôznych národností, ktorí padli v boji za náš život v mieri. „Udatní hrdinovia mali život ešte pred sebou, ale  obetovali ho pre slobodu budúcich generácií. Prispeli  k porážke fašizmu, ktorý so sebou priniesol krviprelievanie a smrť. Mementom na to, že život je nevyspytateľný, je i súčasné obdobie, ktoré žijeme. Je potrebné zdôrazniť, že nechceme, aby sa táto hrozná situácia ešte niekedy  opakovala a nechceme žiť v strachu z vojny, no zároveň na to nesmieme nikdy zabudnúť,“ povedal primátor Rožňavy.

Na záver  vyjadril úctu a vďaku našim osloboditeľom a spoločne všetkým zaželal život v mieri, v zdraví, šťastí a v pokore.

Buďme hodnými nasledovníkmi tých, ktorí položili životy za našu slobodu.

Česť ich pamiatke!
 
 

© Mesto Rožňava, 29. 1. 2024, Erika Švedová, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava