Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Sviatok všetkých svätých

 02.11.2022
Začal november a jeho prvé dni patria každoročne nášmu spomaleniu, zamysleniu a spomienke na tých, ktorých životná cesta už skončila.
Sviatok všetkých svätých
Sviatok všetkých svätých
Pamiatka zosnulých
 
Začal november a jeho prvé dni patria každoročne nášmu spomaleniu, zamysleniu a spomienke na tých, ktorých životná cesta už skončila.

Ako tisíce hviezd na nebi rozjasňuje nočnú oblohu, tak tisíce plamienkov sviečok rozsvietili hroby našich najbližších. Mihotavé plamienky tíško šeptali s prítomnými slová modlitby plné lásky či vďaky a nejedna slza skropila kameň, ktorý pripomína posledné miesto odpočinku zosnulého rodinného príslušníka, priateľa či známeho. Každý máme niekoho, kto navždy zostane v našich srdciach.

Vzdať úctu zosnulým a prihovoriť sa pozostalým  bol zástupca primátora mesta Michal Drengubik  a v maďarskom jazyku poslanec mestského zastupiteľstva Zoltán Beke. S krátkymi kultúrnymi vstupmi vystúpili Ivan Nemčok, Nikoleta Tomesová a Šimon Majerník. Taktiež sa prítomným prihovorili za Evanjelickú cirkev Ľubica Oleárová, za Reformovanú cirkev Klaudia Takács a za Katolícku cirkev Štefan Baláž.

Pietny akt sa konal 1.  11. 2022 so začiatkom v Dome smútku. Potom pokračoval zapálením sviečok a položením kvetov k pamätnej tabuli padlých vojakov 1. a 2. svetovej vojny, pomníku Holokaustu, obetiam fašizmu ako aj bývalým primátorom, predsedom MsNV a kronikárom mesta.

Cintorín akoby bol vystlaný farebným kobercom rôznych kvetov, ktorý vyvolával v ľuďoch melanchóliu a nostalgiu. Uchovávanie si spomienky na zosnulých, zapálením sviečky a zopnutím rúk s tíško vyslovovanými slovami pozostalí preukázali poslednú službu lásky, ktorú mohli ešte pre nich vykonať.

Vzdať úctu a vďačnosť mŕtvym znamená vážiť si život.

Pokiaľ sa nájde len jediný človek, ktorý za nás zapáli v tento čas sviečku, neupadneme do zabudnutia...
 
S tichou spomienkou česť ich pamiatke!
 
 
obrazok
 

© Mesto Rožňava, 2. 11. 2022, Erika Švedova Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava