Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Koniec 2. svetovej vojny: Pripomienka hrôz a oslava slobody

 09.05.2024
Koniec 2. svetovej vojny: Pripomienka hrôz a oslava slobody

Koniec 2. svetovej vojny: Pripomienka hrôz a oslava slobody


Rožňava, 7. mája 2024


Vedenie mesta, vojenské útvary, rôzne organizácie, združenia, občania mesta Rožňava a študenti sa v utorok 7. mája 2024 zišli, aby si pripomenuli 79. výročie konca 2. svetovej vojny. Pietna spomienka sa konala na počesť hrdinov, ktorí bojovali za mier a slobodu v tomto najrozsiahlejšom a najničivejšom konflikte v dejinách ľudstva.

Primátor mesta Michal Domik vo svojom príhovore zdôraznil hrôzy vojny a vyzýval na zachovanie pamäti na milióny obetí, zničené mestá a regióny. Pripomenul, že aj keď sa od konca vojny vzďaľujeme, nesmieme nikdy zabudnúť na cenu, ktorú za našu slobodu zaplatili naši predkovia.

Položením vencov a kytíc vzdali prítomní hold padlým vojakom, mužom a ženám, ktorí statočne bojovali za oslobodenie spod nadvlády nacistického Nemecka. Mnohí z nich sa už domov nikdy nevrátili a ich obeť by nemala byť nikdy zabudnutá.

„Myslime na to, že za strašnými číslami padlých v tejto vojne sú ľudské osudy každého jedného človeka,“ dodal na margo pietnej spomienky primátor mesta Rožňava Michal Domik.

Položením vencov a kytíc prítomní urobili ľudské gesto - gesto vďaky za nás všetkých. Vzdali hold ľuďom, vojakom, mužom a ženám, ktorí tento boj za našu slobodu vybojovali, pretože sa mnoho z týchto ľudí už domov nikdy nevrátilo.

Česť pamiatke všetkým, ktorí padli v boji za našu slobodnú budúcnosť.
 

 


© Mesto Rožňava, 9. 5. 2024, Erika Švedová, Odbor kultúry, športu a cestovného ruchu , Mestský úrad Rožňava