Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Park tmavej oblohy

 09.05.2024
Park tmavej oblohy
NA MURÁNSKEJ PLANINE VZNIKLO JEDINEČNÉ ÚZEMIE S OZNAČENÍM “PARK TMAVEJ OBLOHY”

7. máj 2024, Salaš Zbojská. V piatok 3. mája sme slávnostne oznámili vznik nového parku tmavej oblohy na Muránskej planine, ktorý bude slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba. Tento krok je dôležitým míľnikom k zachovaniu jedinečnej tmavej atmosféry pre pozorovanie hviezd na tomto území, ktorú chceme priblížiť nielen miestnym obyvateľom, ale predovšetkým návštevníkom zo Slovenska i celého sveta. Muránska planina je okrem iného známa aj vďaka jedinečnej tmavej oblohe, ktorá je ideálnym miestom pre pozorovania nočnej oblohy. Cieľom vyhlásenia parku tmavej oblohy je zachovať a chrániť toto tmavé územie pre súčasné aj budúce generácie.

Národný park Muránska planina je miestom pre milovníkov astronómie a pozorovateľov hviezd, ale aj priestorom pre turistov, ktorí si budú môcť vychutnať jedinečnú atmosféru nočnej oblohy ďaleko od svetelného smogu mestských oblastí počas organizovaných podujatí s pracovníkmi z hvezdárne v Rimavskej Sobote.

Vytvorenie parku tmavej oblohy bolo možné aj vďaka úzkej spolupráci medzi orgánmi miestnej samosprávy, ochranárskymi organizáciami a astronomickou spoločnosťou. Ich snaha a oddanosť ochrane nočnej oblohy prispeli k tomu, že dnes môžeme sláviť tento okamih a na Slovensku pribudlo štvrté miesto s týmto označením.

Veríme, že tento park prinesie nový rozmer pozorovania hviezd a zážitkov z nočnej oblohy pre všetkých návštevníkov.

“Vidieť hviezdnu oblohu nad Muránskou planinou je očarujúci zážitok. Mnohí si ani nevedia predstaviť tie tisíce hviezd, Mliečnu cestu, či padajúce Perzeidy, ktoré sa dajú v úplnej tme pozorovať. Je to zároveň skvelá príležitosť pre rozvoj cestovného ruchu. Milovníkov prírody a hviezd dokážeme prilákať nielen cez letnú sezónu, ale počas celého roka” uviedol Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR GEMER.
 
Fotografie z podujatia nájdete TU.

Kontaktná osoba:
Ing. Estera Žilková
Marketingová manažérka OOCR GEMER pre oblasť Muránska planina
+421 940 521 730 / estera.zilkova@regiongemer.sk
 
 

© Mesto Rožňava, 9. 5. 2024  Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta