Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

Banícke múzeum v Rožňave bude aj tento rok otvorené vo večerných hodinách

 09.05.2024
Banícke múzeum v Rožňave bude aj tento rok otvorené vo večerných hodinách

plagat noc muzei

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva na blížiace sa podujatie Noc múzeí a galérií 2024. Návštevníci zažijú to, čo sa im počas bežnej návštevy múzea nepodarí. Múzejníci opäť pripravili bohatý sprievodný program v troch svojich prevádzkach naraz za zvýhodnené vstupné.

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave si zvedavci budú môcť okrem prvej stálej Expozície výtvarného umenia regionálnych autorov pozrieť aj ostatné aktuálne výstavy. Už o 16:30 hod. ich miestna umelkyňa Marta Vajdová v záhrade galérie vtiahne do tajomstiev techník maľby olejom. O 18:00 hod. bude pripravený zaujímavý workshop Sandry Cseresznyésovej o prekračovaní hraníc cez odtláčanie pečiatok. Po zotmení sa múzejníci tešia aj na rodiny s deťmi, kedy sa budú prebúdzať sovy na výstave V moci noci.

V Zážitkovom centre Sentinel so začiatkom o 17:00 hod a 19:00 hod. bývalý baník Ondrej Juhász návštevníkov prevedie baníckou expozíciou a rád im porozpráva, čo skutočne znamenalo byť baníkom. Záujemcovia si budú môcť vyskúšať, ako funguje banská meračská technika a keď sa zotmie bude na nádvorí pre nich pripravené večerné kino - dokument z prostredia baní. Nezabudlo sa ani na najmenších. Detičky si budú môcť posadiť svoj vlastný stromček a odniesť si ho so sebou domov. V prípade priaznivého počasia bude po celý čas podujatia premávať v areáli banský vláčik.

V Historickej expozícií sa môžu návštevníci tešiť na komentované prehliadky expozície a dokonca si budú môcť pozrieť len nedávno zreštaurovanú pohrebnú prikrývku garbiarskeho cechu a rovnako postup jej reštaurovania.

Noc múzeí a galérií sa uskutoční v sobotu 18. mája 2024 od 16:00 hod. do 23:00 hod. Vstupné na podujatie je vo výške 3 Eur/osoba. Jedna zakúpená vstupenka je platná pre všetky otvorené múzejné expozície. Deti do 6 rokov budú mať vstup zdarma. Zmena programu je vyhradená.

Tešíme sa na všetkých!

 

 


© Mesto Rožňava, 9. 5. 2024  Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta