Oficiálna stránka mesta Rožňava
Slovenčina Magyar English

SENIORI, POZOR nestante sa obetou zlodejov a podvodníkov

 13.01.2023
Vážení občania, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Rožňave zaznamenalo v uplynulom období nárast krádeží a podvodov páchaných na senioroch, preto sa obracia na širokú verejnosť s výzvou na zvýšenú obozretnosť a opatrnosť pri telefonickom, alebo osobnom kontakte s neznámymi osobami.
SENIORI, POZOR nestante sa obetou zlodejov a podvodníkov
Vážení občania,
 
Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Rožňave zaznamenalo v uplynulom období   nárast krádeží a podvodov páchaných na senioroch,  preto sa  obracia na širokú verejnosť s výzvou na zvýšenú obozretnosť  a opatrnosť  pri telefonickom, alebo osobnom kontakte s neznámymi osobami.

Tieto osoby  oslovujú seniorov pod vymyslenými legendami (zámienkami) za účelom, aby od nich podvodne vylákali peniaze, alebo ich okradli o ich celoživotné úspory.

K najznámejším legendám patrí, že páchatelia vystupujú ako pracovníci elektrární, vodární, plynární, sociálnych úradov, či iných inštitúcií, ktorí prišli vrátiť preplatok, vyplatiť sociálny príspevok, zvýšiť dôchodok alebo kontrolujú stav elektromeru a podobne.

Tiež vystupujú ako cudzinci, ktorí sa pýtajú na cestu do nemocnice pod zámienkou, že ich príbuzní mali vážnu dopravnú nehodu a následne si pýtajú peniaze na operáciu.  
     
Vyskytli sa  prípady, keď sa páchateľ predstaví ako príslušník polície a tiež žiada finančné prostriedky od starších osôb. Policajný zbor však NIKDY takým spôsobom s občanmi nekomunikuje!  
 
Neverte ani príbehu, že Váš príbuzný zapríčinil dopravnú nehodu, zranil osobu, nemôže komunikovať, lebo leží v nemocnici a súrne potrebuje peniaze.
       
Podvodníci Vám môžu zavolať v neskorých nočných hodinách, alebo viackrát za sebou a žiadať, aby ste peniaze odovzdali neznámej osobe priamo pred Vaším bydliskom, alebo peniaze zaslali do zahraničia. Podvodníci Vás vždy dôrazne upozornia, aby ste nikoho nekontaktovali, nikomu o tejto veci nerozprávali a nikdy neprezradili nikomu pravý dôvod, pre ktorý zasielate peniaze.
OR PZ v Rožňave
 
Ďalšie informácie nájdete na priloženom plagáte, venujte im prosím pozornosť.
 
pdf icon Leták - SENIORI, POZOR nestante sa obetou zlodejov a podvodníkov
(PDF, 1,1  MB)

 

 


© Mesto Rožňava, 13. 1.  2023  Ing. Marek Krišťák, administrátor internetového portálu mesta